Investeren in (fysiek) goud? Hier de mogelijkheden

Geplaatst op 13-04-2023

Categorie: Financieel

Investeren in goud: de verschillende mogelijkheden

Goud is al sinds jaar en dag een populaire manier om te investeren. Het is een tastbare, waardevaste en schaarse grondstof waarvan de waarde in tijden van economische onzekerheid vaak stijgt. Er zijn verschillende manieren om in goud te investeren, elk met zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we vier van de meest voorkomende manieren om in goud te investeren.

Fysiek goud: gouden munten en goudbaren

Een van de meest voor de hand liggende manieren om in goud te investeren is door fysiek goud te kopen in de vorm van gouden munten of goudbaren. Dit kan zowel online als bij gespecialiseerde winkels. Het voordeel van fysiek goud is dat je het daadwerkelijk in handen hebt en er dus geen tegenpartij is die failliet kan gaan. Het nadeel is dat je het goud veilig moet bewaren en dat er kosten verbonden zijn aan het verzekeren van het goud en het huren van een kluis. Ook betaal je bij aankoop een premie bovenop de goudprijs.

Goudmijnaandelen

Een andere manier om te investeren in goud is door middel van goudmijnaandelen. Dit zijn aandelen van bedrijven die goud delven en produceren. Het voordeel van deze vorm van investeren is dat je profiteert van de stijging van de goudprijs, maar dat je niet zelf het goud hoeft op te slaan en te verzekeren. Het nadeel is dat de waarde van de aandelen niet alleen afhankelijk is van de goudprijs, maar ook van andere factoren, zoals de kosten van de mijnbouw en de efficiëntie van het bedrijf.

Goud-ETF's

Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt en waarin verschillende activa worden samengevoegd. Een goud-ETF is een ETF die belegt in fysiek goud. Door te investeren in een goud-ETF profiteer je van de stijging van de goudprijs, maar hoef je het goud niet fysiek in handen te hebben. Het voordeel van een ETF is dat je kunt beleggen in kleine bedragen en dat je niet zelf het goud hoeft op te slaan en te verzekeren. Het nadeel is dat je altijd te maken hebt met een tegenpartij, namelijk de beheerder van de ETF.

Goudopties en -futures

Een meer complexe manier om te investeren in goud is door middel van goudopties en -futures. Een optie is het recht om op een bepaald moment in de toekomst goud te kopen of te verkopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs. Een future is een contract om op een bepaald moment in de toekomst goud te kopen of te verkopen tegen de dan geldende prijs. Het voordeel van deze vorm van investeren is dat je met een relatief kleine investering een groot bedrag aan goud kunt verhandelen. Het nadeel van goudopties en -futures is dat het risico op verlies groter is dan bij andere vormen van goudbeleggingen, omdat de prijzen van opties en futures veel volatieler zijn dan die van het fysieke goud. Daarnaast zijn opties en futures complexe financiële instrumenten die specifieke kennis vereisen om te begrijpen en te gebruiken.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om in goud te investeren, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Fysiek goud biedt het voordeel dat je het goud daadwerkelijk in handen hebt, maar brengt ook extra kosten en risico's met zich mee. Goudmijnaandelen bieden de mogelijkheid om te investeren in de goudindustrie zonder het fysieke goud te bezitten, maar zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een goud-ETF biedt de mogelijkheid om te beleggen in goud zonder het fysiek te bezitten, maar betekent wel dat je te maken hebt met een tegenpartij. Goudopties en -futures bieden de mogelijkheid om met een relatief kleine investering grote bedragen te verhandelen, maar zijn complex en risicovol. Bij het bepalen van de beste manier om in goud te investeren, is het belangrijk om je eigen doelstellingen en risicobereidheid te overwegen en de verschillende mogelijkheden goed te onderzoeken.